Tips til Calathea og Stromanthe

Sådan passer du: Ulvefodsbregne

Kær bregne har mange navne – Phlebodium ‘Blue Star, ulvefodsbregne, nogle kalder den for harefodsbregne (men det er en anden slags).

Med sine lange, næsten sølvgrønne blade og sjove rødder er den klart et must til samlingen, hvis du, som jeg, også er helt vild med bregner. Den er nem at gøre glad og kan trives i både indirekte lys og i skygge. Husk blot at regulere vandingen efter hvor lyst eller mørkt den står. Mindre lys betyder mindre vand da jorden vil holde længere på fugten.

LYS:

Bregnen vil gerne stå et sted med masser af indirekte lys, men kan også trives i en mere skyggefuld krog. Som andre bregner er den ikke glad for direkte sol, men den vil heller ikke trives i et hjørne uden lys overhovedet.  Får den for lidt lys, vil bladene ikke vokse sige større og nogle af dem kan falde af. Min egen bor på badeværelset i en vindueskarm med indirekte lys hele dagen – det elsker den!

VAND:

Denne bregne er mere tilgivende end visse andre bregner (jeg kigger på dig, maidenhair fern!) når det kommer til fugtighed og vand. Den vil gerne tørre lidt ud mellem vandinger, så mærk efter på den øverste jord – når den ikke føles fugtig længere, er det tid til vand. Den må dog aldrig tørre helt ud.

En høj luftfugtighed er nøglen til at undgå grimme, tørre kanter på bladene. Badeværelset er et glimrende sted at placere den. Alternativt kan du forstøve den dagligt for at holde den fugtig.

JORD:

Ulvefodsbregnen er en epifyt, hvilket betyder at den i naturen ikke gror i jord, men hægter sig fast på andre planter, f.eks træer. Derfor vil den ikke trives i tung, kompakt jord.

Skal du ompotte den, kan orkidéjord anbefales. Du kan også blande dit eget mix med kokosmuld, drænkugler og træstykker i. Det er vigtigt at vandet nemt kan løbe igennem, så planten ikke står med våde fødder – det tolererer den ikke.

Skab de bedste vækstbetingelser ved at imitere dens naturlige habitat.

BONUS:

Bladene vokser fra små, behårede rhizomer som næsten ligner lodne edderkoppeben. Det er en del af plantens anatomi, så bliv ikke forskrækket når du opdager dem 😉

9 kommentarer

  • Janni

    Jeg faldt også lige over dette indlæg. Jeg oplever at min bregnes blade visner, selvom jeg faktisk har vandet den ret meget. Jeg har nu forsøgt at omplante den og mærker efter om den mangler vand før jeg vander, dog visner bladene stadig (endog langsommere end før). Den bliver bestøvet hver dag. Hvad kan det skyldes?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Beklager det sene svar! Jeg har problemer med at modtage mails vedrørende nye kommentarer herinde, så jeg har ikke set den før nu 😬
      Hvor står din bregne henne?
      De visne blade kan både skyldes overvanding og undervanding, men hvis du kun vander når jorden er let tør i toppen, kunne det måske skyldes tør luft i det rum, den står i?
      Vend endelig tilbage med mere info – jeg hjælper gerne 💚

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jette Møller

    Er det korrekt at der er små brune spirer på bagsiden af nogle blade – mente sporer

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jette Møller

    Er det korrekt at der er små brune spirer på bagsiden af nogle blade

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gry

    Jeg faldt lige over det her gamle indlæg. Tak for det 🙂 Vi har sådan en bregne stående herhjemme, jeg vidste dog ikke, hvad den her, men det gør jeg så nu. Bladene er begyndt at blive gule, ikke dem alle, men en god del. Hvad søren er der galt? For meget vand? For meget lys (det har vi jo ellers ikke haft meget af de sidste måneder) eller for lidt lys? 🤯

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Dejligt at du kunne bruge det 🤗

      Gule blade kan både indikere over- og undervanding, men som oftest oplever jeg at de kommer ved overvanding. Har du mærket i jorden og konstateret om den er fugtig?
      Jeg kan anbefale at lave et vandbad i vasken hvor du lader planten stå og suge det vand, den har brug for.
      Så får den hverken for meget eller for lidt 🙂
      Den elsker masser af indirekte lys, så jeg tvivler på at det skyldes for meget lys, især i denne tid 🤔

      Håber at du finder grunden til problemet og skriv endelig igen, hvis jeg kan hjælpe 😁

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kristine

    Tak for det fine indslag om denne plante. Min kollega på kontoret har, praktisk talt, dræbt denne plante med vand. I dag står den i min varetægt, men har kun et enkelt blad tilbage. Vil du vurdere, at denne er en ‘lost cause’ eller kan den komme tilbage? Hvad er din holdning til at gøde den – vil det hjælpe? Igen tak for det flotte indlæg 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Tak for din ros – det varmer altså! 🤗
      Jeg havde faktisk én sidste år som endte med at dø! Den tabte også pludseligt blade og så sølle ud. Jeg endte med at smide den ud og fandt en ny tidligere i år som har det godt. Overvanding var helt sikkert grunden til at den endte sine dage!
      Jeg tror egentligt godt at den kan reddes ved en omplantning til ny, tør jord og vanding fra bunden af potten. Den vil også elske daglig forstøvning da den har brug for fugt.
      Jeg glemmer ofte at gøde, men den får en omgang ca 1 gang om måneden. Du kan sagtens gøde den hver 2 gange om måneden, tænker jeg.
      Håber at du kan bruge svaret og tak for din søde kommentar 💚

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tips til Calathea og Stromanthe