16 musthaves til din indendørs jungle fra IKEA

Terrarium 2.0 + lidt om aktivt kul

En seriøs opgradering af bolig!

Jeg har drømt om at eje dette vilde terrarium sidste jeg første gang spottede det på Pinterest og nu bor det simpelthen i junglen og er blevet hjem for en af mine aspargesbregner og en lille, pink Fittonia.

Udover at være noget af et showpiece, er et terrarium også et optimalt sted at bo for de planter som elsker masser af fugt og som kan være svære at holde pæne i en krukke i vindueskarmen.

Man kan efterhånden få vildt mange flotte og ellers handler det egentligt bare om at være kreativ, for man kan lave terrarier i stort set alle glas og vaser hvis de har plads nok til planten og til at gro lidt i.

En guide til terrarier? Kunne det være noget?

Jeg tænker i hvertfald at forsøge at dokumentere processen næste gang jeg lige står og er igang med et.

Der er nogle få, men vigtige ting man skal have styr på for at kunne lave et terrarie som tager sig ud fra sin bedste side og jeg har efterhånden lært et par tricks efter at have observeret mine egne.

Det er superhyggeligt og forholdvis nemt at lave et terrarie og kræver ikke specielt meget udover en flot beholder, små planter som trives i fugt, noget jord og grus samt aktivt kul – hvad er det, spørger du? Er det overhovedet nødvendigt?

Aktivt kul renser jorden for urenheder, skræmmer skadedyr væk og forhindrer mug og dårlig lugt. Og tro mig, sådan et terrarie kan lugte temmelig fælt hvis det har stået lukket længe og der er gået mug i det..

Det opsuger desuden vand rigtigt godt og er med til at forebygge at planternes rødder ikke rådner i det meget fugtige miljø.

Så det er vigtigt og er om ikke andet et godt forebyggende skridt mod at få et pænt terrarie i lang tid.

Det kan umiddelbart være lidt svært at opdrive hvis man ikke ved hvor man skal lede – svaret er fiskeforretninger (ligesom med Marimo boldene) og Little Green World. Det er ikke specielt dyrt og kommer som regel i relativt små portioner. Du skal ikke bruge ret meget pr. terrarie, så en lille pose er nok.

Køb aktivt kul HER og HER

4 kommentarer

  • Daisy

    Hej. Når jeg læser om aktivt kul i forbindelse med akvarier forstår jeg at kullet absorberer de dårlige stoffer og derfor bør udskiftes efter noget tid, da det ellers vil begynde at udskille stofferne igen.
    Når jeg læser om planteterrarier, er der umiddelbart ingen, der nævner at udskifte kullet.
    Hvad er dine tanker om og erfaringer med det?
    Jeg tænker at det giver mening at kullet holder længere i et planteterrarie, da der jo ikke er ret meget vand ift i et akvarie, men dét at kullet på et tidspunkt bliver fyldt op med dårlige stoffer er jo det samme, så det bør vel skulle skiftes på et tidspunkt?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Daisy!

      Det er et godt spørgsmål du stiller!
      Jeg har aldrig hørt om at kullet skal udskiftes, har ikke selv gjort det eller oplevet at der har været behov for det.
      Men du har helt ret i at kullet på et tidspunkt ikke vil fungere som “svamp” længere, hvorfor man umiddelbart ville tænke at det skulle udskiftes 🤔

      Jeg har undersøgt sagen og selvom der ikke er dukket et fyldestgørende svar op på om/hvornår, kullet skal udskiftes, er der her et par måder hvorpå kul i et terrarie adskiller sig fra kul i et akvarie:

      1: Et filter i et akvarium indeholder typisk meget mindre aktivt kul end et fuldt lag aktivt kul i bunden af et terrarie.
      2: Mængden af vand, som pumpes igennem akvariets filter på en måned, er væsentligt større end mængden af vand, der passerer igennem terrariets lag af kul.
      3: Akvarier indeholder typisk fisk og andre vanddyr, som i den grad producerer mere skidt end hvad planterne i et terrarie vil gøre.

      Jeg tænker at det forklarer hvordan kullets levetid i et terrarie er væsentligt længere end i et akvarie. Men hvor længe? Det har jeg ikke kunnet finde svar på.

      Jeg har aldrig udskiftet det og de 4 store terrarier, jeg har, trives stadig (de er mellem 3 og 1 år gamle)
      Så jeg vil med rimelig sikkerhed sige at en udskiftning ikke er nødvendig. Hvis terrariet rådner, vil det typisk være p.g.a for meget vanding.

      Mos er i øvrigt et godt alternativ til kul – levende mos suger vand til sig og er dygtig til at filtrere vand og giftstoffer.

      Håber det gav mening og skriv endelig, hvis du finder ud af mere 🤗

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Søren

    Hvor har du købt beholderen på billedet?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jeg faldt over den i en blomsterbutik i Grenå – Anemone Blomster, tror jeg den hed.
      Den stod til 800 kr.
      Der står ikke noget mærke i bunden, men jeg har set lignende glas (dog noget mindre) i Billig Blomst.
      Man kan også få en lavere model, men med samme træbund og kugle i toppen 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

16 musthaves til din indendørs jungle fra IKEA